Gravid

Förr användes ricinolja som ett medel för att sätta igång en förlossning. Detta är ingen bra idé då ricinolja används som laxeringsmedel.


Ricinolja gravid

Gravid – ricinolja som igångsättning

Förr användes ricinolja som ett husmorsknep för att sätta igång förlossningsvärkarna. Det ska absolut inte rekommenderas då oljan endast gör att du framkallar symptom som liknar en maginfluensa.

Tar du ricinolja kan du få kraftiga diarréer som gör att du förlorar alldeles för mycket vätska. Föreställ dig diarré samtidigt som du ska krysta fram en bebis. Ingen bra kombination. Visst kan ricinoljan göra så att tarmarna börjar jobba vilket kan göra att livmodern börjar krampa, men till ingen nytta.

Men startar förlossningen med denna typ av stimulans kan det gå alldeles för fort, vilket inte alls är en garanti, kan det få förödande konsekvenser. Du kan få för kraftiga värkar som kan leda till att du inte hinner in till BB eller att du går sönder för mycket.

Andra knep

Vill du att förlossningen ska sätta igång finns det andra knep. Ett av knepen kallas för färdknäppen, vilket innebär att du har samlag. Vid sammandragningar av livmodern kan förlossningen sättas igång, men bara om barnet är redo för det.

Hallonbladste innehåller det hormon, oxytocin, som framkallar sammandragningar i livmodern. Du får däremot bara dricka hallonbladste efter vecka 35 och får du för kraftiga sammandragningar ska du avvakta och börja dricka teet igen efter vecka 38.

Det allra bästa, när du är i slutet av graviditeten, är att ta det lugnt och samla dina krafter. Du kommer garanterat behöva dem när det väl sätter igång. Barnet kommer när det är redo och då ska även du vara det.