Hår

Ricinolja sägs stimulera hårsäckarna och därmed göra så att ditt hår växer snabbare. Oljan innehåller även näringsämnen som kan göra ditt hår glansigare, fylligare och mjukare.


Hår

Ricinoljans egenskaper för ditt hår

Ricinolja sägs göra att håret växer mycket snabbare. Detta eftersom oljan stimulerar hårsäckarna och ger näringsämnen som håret behöver för att kunna växa sig långt.

Ricinolja sägs också skydda och vårda håret så att du får ett glansigt hår, ett fylligare hår och ett mjukare hår.

Så använder du ricinolja i håret

Blanda rincinoljan med annan olja

Ricinolja är en mycket trögflytande olja. Ett tips är därför att blanda ricinoljan med en annan olja så som exempelvis rapsolja, jojobaolja eller olivolja. Börja med att blanda ungefär 50/50 och så kan du med tiden pröva dig fram vad som passar dig och hur trögflytande du vill ha oljan för lättast behandling.

Om du värmer upp oljan innan med händerna så är den också mer lätthanterlig.

Massera in oljan i håret

Fukta håret först och massera sedan in ricinoljan eller ricinoljeblandningen i hårbotten. Dra sedan oljan ut i längderna. Ungefär 3-4 matskedar räcker, men det beror givetvis på hur mycket hår du har.

Låt det verka – minst en halvtimme eller under natten 

Linda in ditt hår i en handduk eller en plastpåse så att håret och oljan håller värmen. Låt detta sedan verka i minst en halvtimme, gärna längre. Det går också bra att låta oljan verka under natten för att sedan tvätta ur den på morgonen.

Så sköljer du ur den trögflytande oljan

Efter att oljan har fått sitta i ska du skölja ur oljan. Eftersom ricinolja är så pass trögflytande så kan det vara svårt att få ur allt. Tvätta därför håret två gånger för att få bort det feta av oljan. Upplever du att du inte får bort all olja så kan du skölja håret med starköl. Alkohol löser ricinolja och är även bra för håret.

Upprepa tre gånger i veckan

För att få ett bra resultat ska du göra denna ricinolja-behandling ungefär tre gånger i veckan.

För ögonfransarna

Det är inte bara håret på huvudet som kan växa och bli längre med hjälp av ricinoljan. Tar du lite ricinolja på fingertopparna och gnuggar längst in vid ögonfransarna kan de växa och bli längre.

Se då bara till att inte få oljan i ögonen, den kan nämligen irritera. Har du linser ska dessa tas ut innan.